facebook tracking

AI medför en positiv utveckling av rollen som affärsjurist


Att vara en modern byrå innebär för oss på Cederquist flera saker. Bland annat innebär det att ligga i framkant när det kommer till att erbjuda digitala lösningar som effektiviserar de juridiska arbetsprocesserna, både för våra medarbetare och för våra kunder. Digitala lösningar medför även möjligheter att arbeta mer miljövänligt och hållbart. Johannes Färje, KM-ansvarig på Cederquist, förklarar här i en artikel vad AI är och vad nya AI-lösningar innebär för möjligheter för jurister. 


 

Vad är AI?

Väldigt förenklat är AI (artificiell intelligens) en sökmotor som inte bara letar ord utan som även kan leta mönster i texter och på så sätt visa på vad kontexten innebär baserat på det som maskinen tidigare lärt sig. Det handlar om en kombination av några olika verktyg, nämligen OCR för avläsning av dokument och maskininlärning för att spåra mönster i vad som framkommer från dokumenten. Maskininlärningen baseras sig på olika algoritmer som inte är kopplade till något specifikt språk utan till kombinationen av olika mönster. På så sätt kan man lära maskinen vilka ord som i ett visst mönster bildar en vitesklausul eller en change-of-control klausul. Innebörden av detta är att maskinen kan sammanställa informationen för juristen, som därefter kan göra en genomgång, kontroll och kvalitativ analys av informationen för att sedan presentera det för kunden. Givet att inget av systemen än är 100 %, så kommer det fortfarande krävas att jurister går igenom dokumentationen, men det kommer att förenkla arbetsprocessen. Idag arbetar Cederquist med Luminance som AI-leverantör för M&A due diligence.

 

Är det här slutet för juristerna?

Arbetet i transaktioner har kontinuerligt utvecklats från att due diligence förr var en genomgång av oorganiserade pärmar i ett rum utan luftkonditionering till att idag helt flyttat in i digitala datarum. AI är ytterligare ett steg framåt i due diligence-utvecklingen. Precis som andra branscher har behövt anpassa sig till teknikens påverkan så är detta ett av de tydligare utvecklingsspåren inom vår bransch. Än så länge krävs det fortfarande rejäla insatser från jurister att analysera och presentera resultaten från maskin till kund. Detta är dock inte slutet för juristerna utan snarare början på en tid där man kan arbeta effektivare än tidigare. AI hjälper jurister att arbeta mer fokuserat, effektivare, smartare och medför på så sätt en positiv utveckling av affärsjuristrollen. En utveckling vi dels tror är spännande för dagens och framtidens jurister att vara en del av, dels medför fler effektiva lösningar på vardagliga problem i arbetet för jurister. Utöver de många fördelar vi nämnt ovan, medför AI och digitaliseringen en möjlighet att arbeta mer miljövänligt och hållbart.

 

Skribent: Johannes Färje, associate inom Privat M&A och KM-ansvarig

Din möjlighet.

Det finns inga lediga jobb som matchar dina val.
Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb

Jobbar du redan på Cederquist?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@cederquist.se
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor