facebook tracking

"Det är otroligt stimulerande att få vara med i så många stora och komplexa transaktioner och att hela tiden känna att jag utmanas."

Tobias Johanson är delägare i Cederquists bank- och finansgrupp samt vår grupp för finansmarknadsreglering. Han har tidigare arbetat på två andra advokatbyråer, men även på Riksbanken och Regeringskansliet, samt doktorerat vid Stockholms Universitet. Det han tycker utmärker Cederquist är kvaliteten i arbetet och komplexiteten i uppdragen i kombination med det bredare perspektiv som följer av att vara en värderingstyrd organisation. 

200901_015.jpg

Berätta kort om dig själv:
Jag började vid årsskiftet, så jag är fortfarande väldigt ny här på Cederquist. Jag är delägare i vår bank- och finansgrupp samt vår grupp för finansmarknadsreglering.

Jag har ett stort idrottsintresse och satsade hårt på fotbollen när jag var yngre. Men när det var dags att börja arbeta efter att juriststudierna var avklarade blev det tufft att hinna med allt så jag la fotbollsskorna på hyllan. Istället började jag med cykling och triathlon, och till min stora glädje finns det ett par andra cykel- och triathlonintresserade delägare som jag kan jämföra tider med på våra delägarmöten.

Under året har även en stor del av min fritid ägnats åt att planera mitt och min fästmös bröllop som var i augusti. Vi fick göra lite specialarrangemang med tanke på det rådande läget och vi fick bland annat flytta vigseln utomhus, men i stort kunde vi ändå genomföra bröllopet som planerat vilket kändes väldigt bra.

Hur såg din väg från studier till din roll som partner på Cederquist ut?
Jag tog min juristexamen vid Handelshögskolan i Göteborg och läste även en LL.M. i internationell bank- och finansrätt vid Queen Mary i London innan jag började arbeta. Jag var redan tidigt under studierna inne på att söka mig till en affärsjuridisk byrå och eftersom jag studerat det jag gjort i London blev det naturligt att rikta in sig på just bank och finans. Mitt första arbete var på en lite mindre advokatbyrå i Stockholm där jag var några år innan jag testade på att arbeta en vända på Riksbanken och Regeringskansliet. Jag hade en kort tid dessförinnan, vid sidan av arbetet på advokatbyrån, börjat att doktorera vid Stockholms universitet och genom arbetet på Regeringskansliet fick jag vara med och ta fram den lagstiftning som skulle gälla inom mitt forskningsområde (den s.k. resolutionslagen). Som nybliven doktorand var detta helt enkelt lite för spännande att tacka nej till. Jag insåg dock ganska snabbt att jag saknade byråvärlden, så när jag hade skrivit klart den SOU som sedan blev resolutionslagen valde jag att gå tillbaka till affärsjuridiken igen. Den här gången till en lite större och internationell firma där jag sedan arbetade i cirka 5 år, innan jag tog klivet över hit till Cederquist.

För den som undrar vad som hände med doktorsavhandlingen så hoppas jag kunna lägga fram den för disputation relativt snart, men jag måste erkänna att det bitvis varit lite kämpigt att få ihop skrivandet parallellt med byråjobbet. Det ska bli otroligt skönt när det är klart i alla fall!

Hur utmärker sig Cederquist som arbetsplats?
Den största skillnaden som jag märker mot andra advokatbyråer där jag har arbetat är att Cederquist är en värderingsstyrd organisation. Att prata om värderingar på det sätt som Cederquist gör är fortfarande sällsynt i vår bransch, och dessutom tycker jag Cederquist gör mycket i praktiken för att efterleva dessa värderingar. Det finns många andra byråer som också är duktiga på det de gör, och det finns nog en del andra som betonar betydelsen av värderingar också, men jag känner inte till någon annan byrå som på ett lika framgångsrikt sätt lyckats förena kvaliteten i arbetet och komplexiteten i uppdragen med det bredare perspektiv som följer av att vara en värderingstyrd organisation.

Vad värdesätter du mest i din vardag på Cederquist?
Förutom mina sköna kollegor skulle jag säga den snygga konsten som hänger på väggarna. Sedan tycker jag det är otroligt stimulerande att få vara med i så många stora och komplexa transaktioner och att hela tiden känna att jag utmanas.

Vilka egenskaper tror du krävs för att bli en duktig affärsjurist inom just ditt område?
Man bör tycka att det är roligt med den underliggande juridiken, främst sakrätten och insolvensrätten. Om man dessutom har visst intresse för ekonomi tror jag att det underlättar. Sedan ska man gilla att arbeta i projektform och i team med andra jurister.

Den typiska CQ:aren är… 
en duktig och driven individ som trivs med lagspel.

Det CQ kan förbättra är…
hm… giveaways? Tycker vi borde kunna hitta en snyggare väska än den där bruna :).

Till studenter som funderar på CQ vill du säga att…
det är en arbetsplats jag själv hade velat börja på om jag hade fått göra om min karriär.

Just nu söker vi jurister till vår grupp för finansmarknadsreglering. Läs mer och sök tjänsten här!

Jobbar du redan på Cederquist?

Var med och rekrytera för att hitta din framtida kollega.

email
@cederquist.se
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor