facebook tracking

"Jag tycker att Cederquist har kommit långt, men det kommer ta tid att slå hål på myterna om hur det är att arbeta på affärsjuridisk byrå. "

Sebastian Sundberg arbetar som Head of Financial Regulation på Cederquist, nedan berättar han om sin väg till CQ. Han svarar även på frågor som vad som är viktigt för att bli en duktig affärsjurist inom finansmarknadsreglering och vad Cederquist behöver göra för att attrahera och behålla talanger i framtiden. Just nu söker vi en ny kollega till vår grupp för finansmarknadsreglering, läs mer om tjänsten vi länken nedan.Sebastian Sundberg.jpg

Berätta kort om dig och din historia?  
Jag började på Cederquist (första gången) på hösten 2015, dessförinnan hade jag arbetet på Swedbank Robur som bolagsjurist. Andra gången jag började på Cederquist var under våren 2018, däremellan arbetade jag ett kort tag på en konsultbyrå som sysslar med riskhantering och compliance för finansiella företag. I min roll på Cederquist är jag ansvarig för Cederquist finansregulatoriska praktik, vilket innebär att jag företrädesvis hjälper företag som står under Finansinspektionens tillsyn och deras ägare i frågor som rör den näringsrättsliga regleringen på finansmarknaden. Det är exakt lika spännande som det låter.

Det är kanske lite annorlunda att sluta och sedan komma tillbaka. Men faktum är att jag är glad över mitt beslut. Det ledde till att jag kunde komma tillbaka med många nya erfarenheter och infallsvinklar på hur vi gör saker och vad som kan förbättras och effektiviseras. Samtidigt som jag under min tid från Cederquist insåg hur bra Cederquist faktiskt är och vilken hög kvalitet vår rådgivning faktiskt håller. Att få tillhöra den här proffsiga organisationen på nytt var ingenting jag kunde säga nej till när det kom till kritan.

Berätta om ett spännande projekt du sitter med just nu? 
Vi har ju alltid många spännande projekt på gång. Just nu sitter jag t.ex. med en tillståndsansökan till Finansinspektionen. Det är alltid kul att få följa en klient under en lite längre tid i större projekt. Beroende på vad det är för typ av tillståndsansökan så varierar såklart omfattning och komplexitet, hur lång tid ansökan tar att förbereda och hur lång tid handläggningen hos Finansinspektionen tar. Jag gillar den typen av uppdrag där man får möjlighet att företräda sin klient gentemot en myndighet, det ställer höga krav på integritet hos dig som ombud och ofta ställs du inför komplexa frågeställningar där det kan vara svårt att ge ett exakt svar på vad rättsläget är. Istället gäller det att kunna argumentera för din klients sak och ha fingertoppskänsla för när du ska ge klienten rådet att det här är en fråga som vi inte tror att myndigheten kommer backa på – och då gäller det att vara kreativ nog att hitta bra lösningar som funkar för klienten.

Vilka egenskaper tror du krävs för att bli en duktig affärsjurist inom finansmarknadsreglering? 
Vårt arbete innebär att vi ständigt behöver hålla oss à jour med omfattande och komplexa regelverk, som de senaste 10 – 15 åren har varit satta i ständig förändring. Det ställer höga krav på din analytiska förmåga och förmågan att hantera stora mängder information och sålla ut det som är relevant. Dessutom behöver du ha de sociala och pedagogiska egenskaperna för att kunna beskriva komplexa regulatoriska problem för en klient, kollega eller någon annan så att mottagaren förstår problemet och vilka konsekvenser det kan ha. Ofta är ju mottagarna av det råd du lämnar inte själva är experter på finansregulatoriska frågor. Men den absolut viktigaste egenskapen är att ha ett intresse för det här området, utan det tror jag det är svårt att motivera sig själv att lägga den tid som krävs för att bli riktigt duktig.

Vilka utmaningar ser du framöver på marknaden?  
Det ska bli oerhört spännande att se hur det kommer gå för de nya bolåneaktörerna, dvs. de som utmanar de traditionella bankernas tjänster med finansiering genom olika sorters fonder och SPV-lösningar. Bara under senaste året har vi sett flera nya aktörer på marknaden, vilket ju även har uppmärksammats av Finansinspektionen. Konkurrensen har hårdnat och det ska bli intressant att se om även de traditionella bolåneaktörerna kommer att ge sig in i det här. Det finns en hel del spännande regulatoriska frågor i detta och jag tror att vi kommer få en hel del ny praxis från Finansinspektionen på det här området.  

Vad behöver Cederquist göra för att behålla och attrahera talanger i framtiden? 
Precis som för alla andra kommer det vara viktigt för Cederquist att kunna erbjuda ett arbete som medför frihet i hur mycket och varifrån du arbetar samt möjlighet att kombinera arbetet med familjeliv och fritid. Det låter nästan lite slitet, men det känns som att det är färre personer idag som accepterar alltför långa arbetsdagar eller att du måste sitta på en viss plats under en viss tid. Här tycker jag att Cederquist har kommit långt, men det kommer ta tid att slå hål på myterna om hur det är att arbeta på affärsjuridisk byrå. Det är möjligt att arbeta normala kontorstider på en advokatbyrå och vill man arbeta mycket så lovar jag att man absolut kommer ges möjlighet till det. Jag tror det är viktigt att visa att man är flexibel som arbetsgivare och hittar lösningar som passar de anställda beroende på hur den personens situation och drivkrafter ser ut. 


Sebastian Sundberg
Jag är..32 år. Om jag inte arbetat som affärsjurist hade jag..antagligen arbetat som officer.
Med till en öde ö hade jag tagit med mig..min kollega Max Laestander. Jag tänker mig att Max hur jobbigt och trist det än är skulle försöka hålla humöret uppe in i det sista.
Min supertalang är.. att jag har ett ganska stort tålamod, vilket kan vara bra om man är med Max på en öde ö.

 

Jobbar du redan på Cederquist?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@cederquist.se
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor