facebook tracking

Sanna gjorde praktik på Europeiska kommissionen i Bryssel

Sanna Widén är associate i Cederquists verksamhetsgrupp för EU- och konkurrensrätt samt upphandlingsrätt och har arbetat på byrån sedan 2017. Sanna blev antagen till Europeiska kommissionens praktikprogram Blue Book, och i oktober förra året åkte hon till Bryssel för att spendera 5 månader på Generaldirektoratet för konkurrens. I intervjun nedan berättar hon mer om sin praktik och vad hon tar med sig från tiden i Bryssel.


Sanna Widén.jpg


Du har varit på Europeiska kommissionen i Bryssel, berätta mer!
Jag har velat göra Europeiska kommissionens praktikprogram, Blue Book, sedan jag fick upp ögonen för EU och EU-rätten under studietiden så praktiken var efterlängtad! Jag gjorde min praktik på Generaldirektoratet för konkurrens (DG COMP) och närmare bestämt enhet A2 som arbetar med policyfrågor och handläggningsstöd inom ramen för företagskoncentrationer. De stöttar de operativa enheterna som är ansvariga för handläggningen av företagskoncentrationer och ska genom handläggningsstödet säkerställa att policies tillämpas enhetligt, t.ex. att alla operativa enheter hanterar åtaganden på samma eller i vart fall liknande sätt. Under min praktiktid fick jag möjlighet att vara med i ett stort s.k. Fas 2-ärende, dvs. en företagskoncentration som var föremål för en fördjupad undersökning, men även hantera mindre enklare anmälningar i nära samarbete med andra handläggare.

Praktiken på en tillsynsmyndighet medförde att jag fick sätta på mig helt andra glasögon än CQ-glasögonen och istället vidta utredningsinsatser i ärenden, genomföra marknadsundersökningar, skriva tjänsteanteckningar och andra typiska uppgifter som en tillsynsmyndighet genomför.

IMG_1560.jpg

Vad tar du med dig från din praktik?
Praktiken gav mig större praktiska insikter i hur DG COMP handlägger företagskoncentrationer och insikt i vad DG COMP avser fokusera på under kommande mandatperiod för EU-kommissionen. Det är också nyttigt att ha provat andra glasögon och se ärenden "från andra sidan" för att få insikter om hur deras handläggning och fokus kan påverka hur vi arbetar med förvärvsanmälningar på Cederquist. På ett mer personligt plan är jag också väldigt glad över att mina franskakunskaper sitter i ryggmärgen så att jag med enkelhet kunde följa med i utbildningar och juridiska diskussioner när dessa var på franska. 

Vad skulle du säga till en kollega som funderar på att åka på sekondment eller praktik? 
Åk! Att åka iväg och få se en annan arbetsplats, oavsett om det är sekondment på ett bolag, en advokatbyrå alternativt praktik på en tillsynsmyndighet, så ger det insikter och kunskap att bära med sig framåt. Nu var detta min tredje gång i Bryssel, men sekondment eller praktik i en annan stad gör det också möjligt att se och uppleva en ny vardag. Eftersom Fredrik, min närmsta chef, har stöttat mig i detta så känns det också som att det är något som inte bara gagnar mig utan också Cederquist. 

Och nu är du tillbaka på Cederquist. Vad värdesätter du här och med rollen som affärsjurist? 
Stämningen med högt i tak, glädje för juridiken och roliga arbetsuppgifter.

Din möjlighet

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Jobbar du redan på Cederquist?

Var med i rekryteringen och hitta din nästa kollega!

email
@cederquist.se
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor