”Man ska inte bara följa de som har mer erfarenhet än en själv, utan försöka lära sig något från alla man arbetar med."
Mirja Sikander arbetar som counsel i Cederquists bank- och finansgrupp. Hon är född i Finland, tillbringade stora delar av sin barndom i Algeriet och Japan, och har arbetat som advokat både i Finland och i Sverige. Mirja började sin karriär i Finland 2007 på ett investmentbolag och därefter arbetade hon på en advokatbyrå. 2015 var hon på secondment hos Cederquist i sex månader och ett år senare blev hon anställd på byrån.
Hur såg din väg från studier till Cederquist ut?
Jag har studerat i Finland, Australien, Island och Sverige med inriktning på internationell lag och kriminologi. Efter att jag tog min examen i Finland började jag arbeta på ett investmentbolag och fick upp ögonen för finansiering. Efter ett tag kände jag att jag ville fördjupa mina juridiska kunskaper och började arbeta på en advokatbyrå i Finland. Jag älskade mitt jobb och det, i kombination med att jag var väldigt ambitiös och krävde mycket av mig själv, ledde till att jag blev väldigt trött. Jag kände att jag behövde en förändring i mitt liv och bestämde mig då för att flytta utomlands igen. Svenska är mitt fjärde språk, vilket såklart är en utmaning för mig. Det är inte alltid lätt och ibland känns det som att jag måste arbeta lite extra för att få andra att förstå att jag kan mitt jobb.
Självdistans, humor och en förmåga att skratta åt mig själv har hjälpt mig i svåra situationer. Under min barndom bodde jag utomlands och gick på en japansk skola utan att kunna ett ord japanska första dagen. Om det blir riktigt svårt på jobbet brukar jag säga till mig själv: Om du klarade japanska skolan, klarar du vad som helst!
Jag har aldrig planerat min karriär utan har gjort det jag har känt för och det som motiverat mig. För mig har det alltid handlat om att göra en intressant och lärorik resa och se vart det leder.
Du arbetar som counsel i Cederquists bank- och finansgrupp. Vad innebär det?
Att vara counsel i vår grupp innebär att jag kan vara ”point of first contact” för kunder, leda projekt själv med yngre jurister, vara handledare till yngre jurister, vara mer involverad i marknadsföringen och vara med i diskussioner avseende utvecklingen av vår verksamhetsgrupp. Det roligaste är att ta ansvar och driva projekt själv, vara i direkt kontakt med kunder och förhandla.
Tidigare var jag inte så sugen på att förhandla ensam, eftersom jag skämdes över min svenska, men nuförtiden är förhandlingar det roligaste jag vet. En annan aspekt som har blivit väldigt viktig för mig med tiden och erfarenheten är att vara en förebild, våga ta upp svåra frågor och framför allt visa respekt och medmänsklighet mot andra oavsett deras position.
I vilka situationer känner du dig stolt över det arbete ni gör i gruppen?
Jag är alltid stolt över gruppen. Särskilt stolt blir jag när jag ser yngre jurister utvecklas och ta större ansvar inom gruppen. Jag har haft privilegiet att arbeta med många unga jurister under min karriär och agera mentor och handledare åt dem. Det är otroligt tillfredsställande att se unga jurister växa upp, bli självständiga och på många sätt och vis även bli bättre jurister än jag.
Jag blir också väldigt stolt om vi tillsammans med kunden och motparten lyckas uppnå något som vi inte trodde var möjligt, och att alla parter blir nöjda med slutresultatet. Det kan till exempel vara att vi har hittat en ny kreativ lösning eller kunnat sätta ihop en finansiering som inte tidigare setts på svenska marknaden.
Vilka är dina starka sidor som jurist?
Jag är versatil inom transaktionsjuridiken, och förutom bank och finans har jag arbetat som M&A-, fastighets-, CM-, och fondjurist vilket hjälper mig enormt för att förstå helheten i olika projekt. Sedan tycker jag själv att jag är en bra projektledare som leder genom exempel och som alltid försöker göra mitt bästa, men om det stämmer eller inte får andra avgöra.
Vilka egenskaper tror du krävs för att bli en duktig affärsjurist inom ditt område?
Jag vill tro att det finns möjligheter för olika typer av personer att lyckas inom bank- och finansjuridik. Det viktigaste är att man själv är intresserad av det man gör och att man ständigt vill utveckla sig som jurist.
Vad uppskattar du mest i din vardag på Cederquist?
Mina kollegor! Jag har lärt mig otroligt mycket från mina kollegor både juridiskt, strategiskt och socialt. Man ska inte bara följa de som har mer erfarenhet än en själv, utan försöka lära sig något från alla man arbetar med. Unga jurister är otroligt innovativa och har ofta ett mer avslappnat förhållningssätt till arbetet än vad jag har, som började min karriär under tiden då advokatvärlden var präglad av en machokultur. Genom att följa och bli inspirerad av mina yngre kollegor har jag kunnat lösa och överkomma många funderingar och osäkerheter som jag tidigare har haft med kommunikationen och relationen till kunder och motparter. Jag har lärt mig att man inte förlorar kredibilitet som jurist om man visar sin personlighet, vilket har varit en enorm lättnad för mig.