"Som affärsjurist inom bank och finans lär du dig mycket om hur kapitalmarknaden fungerar och hur företag kan ta upp finansieringar för olika ändamål, samtidigt som du får en bättre förståelse för näringslivet i stort."
Marcus Hjorth arbetar som associate i Cederquists bank- och finansgrupp och har varit på byrån sedan hösten 2017. Han har nyligen kommit tillbaka från ett secondment på Handelsbanken, där han arbetade som jurist inom Debt Capital Markets.
Berätta lite om dig själv:
Jag arbetar i Cederquists bank- och finansgrupp sedan hösten 2017. Jag bor på Södermalm med min flickvän och utanför jobbet arbetet spelar jag bland annat fotboll i korpenlaget RB Aqua d'Or som åker runt på diverse konstgräsplaner i Stockholm.
Berätta om ditt secondment, vad fick du göra?
Jag var utlånad till Handelsbanken och satt på deras huvudkontor på Blasieholmen där jag arbetade som jurist inom bankens enhet för Debt Capital Markets.
I många aspekter var det samma uppgifter som i min roll på Cederquist. Jag agerade som juridisk rådgivare i olika projekt, främst inom lånefinansieringar, men jag hade en mer intern roll under mitt secondment, vilket är något annorlunda jämfört med att arbeta som extern konsult från en advokatbyrå. En vanlig arbetsdag innebar att granska eller skriva avtal och andra dokument, delta i våra interna möten samt kommunicera med motparter. Den största skillnaden var att jag som bankjurist koordinerade många olika enheter inom Handelsbanken som alla var kopplade till den specifika finansieringen, samt att jag satt närmare själva affären och kontakten direkt med kunderna. Dessutom arbetade jag mycket med bankens ombud, vilket innebar att jag fick en del gemensamma ärenden med mina CQ-kollegor och det var såklart väldigt roligt.
Vilka färdigheter har du fått av att ha varit på secondment?
Förhoppningsvis har jag fått en bättre insyn i bankverksamheten och vilka frågor som generellt är viktigare från ett långivarperspektiv, åtminstone vad gäller Handelsbankens kreditprocesser och policyer, och det behöver inte alltid vara samma frågor som du lägger mer fokus på i rollen som juridiskt ombud. Det är värdefull kunskap inför framtida uppdrag. Å andra sidan skulle det inte ge speciellt mycket värde att anlita ett juridiskt ombud om det inte finns vissa detaljer och förhandlingspunkter som juristerna istället driver för bankens räkning och som leder fram till bättre resultat från såväl ett legalt som kommersiellt perspektiv. Jag tror och hoppas att jag har fått en större förståelse för båda dessa sidor genom mitt secondment.
Vad värdesätter du med rollen som affärsjurist?
Jag tycker att det är roligt att få delta i nya och spännande transaktioner. Sedan trivs jag med att arbeta i team och det finns ett bra utbyte mellan oss kollegor. Som affärsjurist inom bank och finans lär du dig mycket om hur kapitalmarknaden fungerar och hur företag kan ta upp finansieringar för olika ändamål, samtidigt som du får en bättre förståelse för näringslivet i stort.
Jag hade inte speciellt mycket förkunskaper innan jag började på Cederquist, men skulle snart tre år senare med någon slags uppriktighet kunna säga att jag blivit lite mer allmänbildad – även om det är kunskap som kanske gör sig bättre på kontoret än i sociala sammanhang. Sedan är det inte alltid (eller förvånansvärt sällan) som det går att komma undan med gamla tricks i nya ärenden och därmed kan arbetet också betraktas som en pågående inlärningsprocess. Även om finansieringen ibland ses som en sidovagn, till exempel vid en större M&A-transaktion, tycker jag att det är ett roligt och givande arbete eftersom bank- och låntagarärenden ofta kommer tillbaka och du arbetar med samma parter över en längre tidshorisont.
Vilka egenskaper tror du är viktiga för att vara en duktig affärsjurist?
Om du i grunden tycker ditt verksamhetsområde är intressant, inte hatar att maila hela dagarna och har ett gott bemötande till kunder och motparter så tycker jag att det finns en bra plattform för att bli en duktig affärsjurist. Sedan tror jag inte man ska glömma bort att ha ett holistiskt arbetssätt. Som affärsjurist, även om du råkar vara bäst i Sverige på Handelsbalkens tionde kapitel eller har lex rei sitae-principen som väggbonad, måste du ta ansvar för att driva projekten framåt och vara flexibel när det behövs för att kunna stänga transaktioner, och givetvis på det sätt som din kund och i allra bästa fall (men inte nödvändigtvis) motparten är nöjd med. Det är framförallt mycket värt i finansieringar som oftast bygger på långa och goda relationer. Då blir arbetet också roligare, vilket spelar tillbaka på det första – att det ska finnas en glädje i den affärsjuridiska rollen.
Ålder: 28 år
Grupp: Bank och Finans